The Kid Dynamite story

The Kid Dynamite Story is een muziektheatervoorstelling voor basisschoolleerlingen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. In de voorstelling wordt een parallel getrokken tussen de belevingswereld van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de belevingswereld van kinderen vandaag de dag. De voorstelling is gebaseerd op het leven en de ervaringen van de Surinaamse musicus en tenorsaxofonist Kid Dynamite (1911–1963), die een markante rol speelde in de rijke geschiedenis van de onverzettelijke jazzscene in bezet Rotterdam. The Kid Dynamite Story is een initiatief van Harry-Jan Bus, directeur van Theater Walhalla, theatermaker Hans Thissen en Pacific Enterprises Unlimited. Aan de voorstelling was een educatieproject verbonden in samenwerking met het Verhalenhuis Belvédère, dat aangeboden werd aan scholen in het basisonderwijs. De voorstelling is in het totaal 34 keer gespeeld voor een totaal bezoekersaantal van 3.539 personen, kinderen en volwassenen.

Ervaringen en reacties van het publiek

Na afloop van de schoolvoorstellingen spraken leerkrachten vaak hun waardering voor de voorstelling uit. Zij hebben de maatschappelijke relevantie van het thema - sociale en etnische segregatie neemt toe-  onderkend en de lichte en speelse manier om het over te brengen prettig gevonden.

- “Grote complimenten namens de leerlingen (en begeleiding). De leerlingen vonden het verrassingseffect (Kid Dynamite staat ineens achter hen) en “snelle” overgangen van serieus naar grappig heel leuk, dat er ruimte was om te lachen en soms te reageren. Het onderwerp vonden ze heel herkenbaar en begonnen uit zichzelf de terugreis (en op school) erover te praten. Het “leeft” echt bij ze. Ze vonden het soms wel moeilijk dat er zo snel geschakeld werd tussen het heden en verleden. Dezelfde karakters waren in beeld en speelden ineens een andere rol.” - Joey Jacobs, Leerkracht basisonderwijs Winford Rotterdam

- “We hebben genoten van de voorstelling, waarvoor dank!” - Samantha Nuninga, Nicolaasschool

- “De voorstelling heeft veel indruk gemaakt op de meeste kinderen van de groepen 5 en 6 van Sterrenschool de Globetrotter. Uitspraken als: "Ik zou het echt heel erg vinden om in de oorlog te leven" werden veel gemaakt tijdens onze wandeling terug naar het Afrikaanderplein. Een aantal kinderen was zeer beledigd door de uitspraken van mevrouw Tulp. En ik kreeg 's middags nog van een leerling te horen dat dat liedje dat ze aan het eind zongen (hajdi hajdi hajdi hoo) al sinds de voorstelling 's ochtends in haar hoofd zat. Het lesmateriaal zag er prachtig uit. Voor ons was de voorstelling zeer de moeite waard en hopelijk komen we de komende jaren vaker met groepen naar Theater Walhalla. - Frank Mennen, groepsleerkracht en muziekmeester Sterrenschool de Globetrotter

- “De kinderen waren erg onder de indruk van de voorstelling. De leerlingen hebben ter afsluiting lieve, mooie en ontroerende brieven geschreven aan de hoofdpersonen.” - Suzanne Esser-Preij, De Kleine Prins.

 

Houd voor meer informatie over het evenement de Facebookpagina van Pacific Enterprises Unlimited in de gaten!

Foto's van Theater Walhalla